Καρκίνος του Πνεύμονα - Διατροφική Υποστήριξη

Πώς μπορώ να πάρω τα κιλά που έχω χάσει;
Η απώλεια βάρους είναι πολύ πιθανή κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα. Προτιμάτε τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως ασπράδια αυγών, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, στήθος πουλερικών. Προτιμάτε αγνά προϊόντα, μη βιομηχανοποιημένα. Προσθέστε στο φαγητό σας ωμό αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας σας, προσθέστε στο διαιτολόγιο σας ανάλατους, μη καβουρδισμένους, ξηρούς καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα κτλ. Προτιμήστε ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως σολωμό, σαρδέλες, σκουμπρί, τσίρο κτλ. Υπάρχουν υπερπρωτεϊνικα ροφήματα στο εμπόριο σε διάφορες γεύσεις που μπορείτε να πίνετε μεταξύ των γευμάτων. Γενικά η δίαιτά σας πρέπει να είναι υπερθερμιδική και υπερπρωτεϊνική και θα σας τη συντάξει ο διαιτολόγος.

Δεν έχω όρεξη να φάω – τι να κάνω;
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών. Μην απελπίζεστε γιατί είναι παροδικό. Υπάρχουν φάρμακα που θα σας βοηθήσουν. Προσπαθήστε όταν πεινάτε να εκμεταλλευτείτε την κατάσταση και να τρώτε φαγητά που σας αρέσουν στη γεύση και είναι εύκολα στην κατάποση Έχετε κατά νου ότι και το φαγητό είναι μέρος της θεραπείας και προσπαθήστε να βρείτε τρόπους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας (π.χ. τρώτε 2-3 κουταλιές φαγητού πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας). Βρείτε τρόπους που σας κάνουν ευδιάθετους (π.χ επικοινωνία με φιλικά πρόσωπα) – έτσι μπορεί να σας έρθει και όρεξη για φαγητό. Αναζητήστε ιδανικές συνθήκες για να απολαύσετε το φαγητό σας όπως το να τρώτε στο τραπέζι, με σωστό φωτισμό, καθαρό και ήσυχο περιβάλλον χωρίς άγχος και εντάσεις.

Τι να κάνω όταν έχω ναυτία;
Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ότι ο γιατρός σας έχει δώσει οδηγίες για την περίπτωση αυτή. Προσπαθήστε να είστε σε χώρο που δεν έχει έντονες οσμές και που υπάρχει καλός αερισμός και σωστή θερμοκρασία. Φορέστε άνετα ρούχα χωρίς κορσέδες και σφιχτές ζώνες. Το άγχος επιδεινώνει την κατάσταση σας. Αν θέλετε να φάτε κάτι, αρχίστε τρώγοντας στεγνή τροφή όπως φρυγανιές, κρίσπις, κράκερς κτλ σε μικρές ποσότητες. Αποφύγετε να πίνετε υγρά (ιδίως στην αρχή της ναυτίας), λιπαρά, σοκολάτες, αλκοόλ, καφέ, τσάι, γλυκά, σιρόπια, μέλι, ξύδι, ξινά φρούτα και αεριούχα ποτά.

Τι πρέπει να προσέχω όταν κάνω συχνά εμετούς;
Καταρχάς εντοπίστε τις πιθανές αιτίες που τον προκαλούν όπως π.χ το να έχετε φάει κάποιο φαγητό που δεν επιτρέπεται στην περίπτωσή σας. Τρώτε 6-8 μικρά και ελαφριά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πίνετε πολλές και μικρές ποσότητες υγρών τουλάχιστον μισή ώρα πριν και μετά το κάθε γεύμα. Αποφύγετε να ξαπλώσετε, αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τέλος του γεύματος. Μετά από τουλάχιστον μισή ώρα από ένα επεισόδιο εμετού και αφού έχετε ξεπλύνει το στόμα σας με νερό, αρχίστε να πίνετε δροσερά υγρά σε πολύ μικρές δόσεις (π.χ με ένα κουτάλι) όπως χαμομήλι, χυμό μήλου ή κρύο γάλα 0% χωρίς λακτόζη. Πολύ αργότερα προσθέστε και στεγνή τροφή όπως φρυγανιές.

Τα φάρμακα μού έχουν προκαλέσει δυσκοιλιότητα – τι να κάνω;
Εφόσον δεν έχετε προβλήματα με το στομάχι σας όπως εμετούς, ναυτίες κτλ. τότε μπορείτε να εφαρμόσετε τα παρακάτω:

  • Διαλέξτε φρούτα που τρώγονται με τον φλοιό τους όπως μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια και αποξηραμένα φρούτα όπως σύκα και δαμάσκηνα.
  • Προτιμάτε να τρώτε ολόκληρο το φρούτο παρά να πίνετε το χυμό του.
  • Διαλέξτε λαχανικά με σπόρους που τρώγονται, καθώς και αμυλώδη λαχανικά όπως καλαμπόκι, μπιζέλια, φασόλια, αρακάς, πατάτες κτλ.
  • Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και πιτυρούχο, μαύρο ή ολικής αλέσεως ψωμί και φρυγανιές.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε υγρά όπως νερό, σούπες κτλ.
  • Μην αναβάλλετε τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα!

Ποιες διατροφικές συνήθειες συνιστώνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα;

  • Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (1 μερίδα = 80 γρ. λαχανικών ή 1 φρούτο).
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση τηγανιτών, τσιγαριστών, πικάντικων, αλλαντικών και γαλακτομικών προϊόντων με υψηλά λιπαρά.
  • Καταναλώστε ψάρι 2 με 3 φορές την βδομάδα.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση λιπαρών και αλκοόλ.
  • Καταναλώστε προϊόντα ολικής αλέσεως.
  • Βάλτε την καθημερινή άσκηση στο πρόγραμμά σας.