Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας-Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κωνσταντίνος Συρίγος, ΜD, PhD, FCCP

Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, ΕΚΠΑ, GR Yale University School of Medicine & Cancer Center, CT, USA

Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, MD, PhD, FCCP
Καθηγητής Παθολογίας & Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, GR.
Διευθυντής Γ ́ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, ΓΝΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».
Visiting Professor of Thoracic Oncology, Yale School of Medicine, CT, USA.

 

Ο Kαθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1988. Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και στην Ογκολογία αποκλειστικά σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Hammersmith, Royal Postgraduate Medical School, στο Λονδίνο. Έλαβε το Διδακτορικό Δίπλωμά του (M.D.) με «Άριστα» από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ το 1995 και ακολούθως τον Μεταδιδακτορικό τίτλο του (Ph.D.), από το Imperial College of Science, Technology and Medicine, University of London, το 2000. Εργάσθηκε ως Επιμελητής της Ογκολογικής Κλινικής των Νοσοκομείων Hammersmith και St Bartholomew’s στο Λονδίνο και ως Επιστημονικός Συνεργάτης στη Γ΄ Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική (Γ΄ΠΠΚ) στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία».
Το 2002 διορίστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Γ΄ΠΠΚ, στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία». Aπό το 2008 είναι Επισκέπτης Καθηγητής Ογκολογίας Θώρακος (Visiting Professor of Thoracic Oncology), στο Yale School of Medicine, Yale Cancer Center & Smilow Cancer Hospital, CT, USA. Από το 2012 είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής Παθολογίας (Adjunct Professor of Medicine), στο Pittsburgh School of Medicine (UPMS), Penn, USA. Τα κύρια πεδία ενδιαφέροντος του είναι η κλινική έρευνα και η ανάπτυξη νεών φαρμάκων, η ανοσο-ογκολογία και η ογκολογία θώρακος.
To 2014 το ΕΚΠΑ του ανέθεσε τη Διεύθυνση της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του, στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία». Από το 2019 είναι Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Είναι Επιστημονικός Διευθυντής και Διευθυντής Προγράμματος των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Master) της Ιατρικής Σχολής Αθηνών:

– Ανάπτυξη Νέων Φαρμάκων: Έρευνα, Κυκλοφορία και Πρόσβαση.
– Ογκολογία Θώρακα: Σύγχρονη Κλινικο-Εργαστηριακή Προσέγγιση & Έρευνα.

Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος έχει συμμετάσχει σε πολλές (>200) κλινικές μελέτες Φάσης I-IV για καρκίνο πνεύμονα, κεφαλής & τραχήλου, μαστού́, παχέος εντέρου και παγκρέατος. Έχει υπάρξει Global Principal Investigator και συμμετέχει σε Scientific Steering Committees πολυάριθμων διεθνών κλινικών μελετών. Είναι μέλος σε πολλές επιστημονικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των American Society of Clinical Oncology (ASCO), American Association of Cancer Research (AACR) (κατόπιν προσκλήσεως), American College of Chest Physicians (ACCP), International Association for the Study of Lung Cancer (IASLC), European Society of Medical Oncology (ESMO) και της European Respiratory Society (ERS). Υπήρξε co-editor του περιοδικού Oncology Research και είναι Σύμβουλος Συντακτικής Επιτροπής Επιστημονικών Περιοδικών (Reviewer) >25 διεθνών ιατρικών περιοδικών και Μέλος Διαρκούς Συντακτικής Επιτροπής (Editorial Board) >100 διεθνών ιατρικών περιοδικών.
Είναι Συντάκτης 14 Διεθνών Ιατρικών Τόμων και συγγραφέας σε > 600 διεθνείς δημοσιεύσεις (peered reviewed & κεφάλαια σε διεθνείς τόμους), με >26.000 βιβλιογραφικές αναφορές (citations)και h-index >72. Επιπλέον είναι μέλος της ΕSMO Translational Research Group, της IASLC Education Committee και του ESMO Lung Cancer Faculty.
To 2020 ίδρυσε και διευθύνει την Κλινική́ Β΄ COVID19 στο ΓΝΑ «Η Σωτηρία» αποκλειστικά́ και μόνο για την περίθαλψη ασθενών με τη νόσο COVID-19, η οποία λειτουργεί ανελλιπώς από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Από τον Μάρτιο 2018, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας ενώ από το 2020 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ).